meromar seafoods

Meromar Seafoods B.V. Celsiusstraat 15
8861 NE Harlingen - Holland
Tel: +31 517 434067 - Fax:+31 517 418701
info@meromar.nl

Scheermessen

Scheermessen ook wel Mesheften genoemd genoemd, hebben een dunne zeer langwerpige schelp die gebogen is. De onderkant loopt niet geheel parallel aan de bovenrand: de grootste hoogte ligt vrijwel in het midden. Voor- en achterzijde zijn hoekig afgerond en ongeveer even hoog. De umbo is geheel aan de voorzijde geplaatst. Er is geen sculptuur en het oppervlak van de schelp is glad met alleen groeilijnen. De verschillende soorten hebben een heterodont slot met kleine tanden. De linkerklep heeft twee cardinale- en twee laterale tanden, terwijl de rechterklep van beide 1 heeft.

De grootte van de schelp van de Nederlandse soorten (ensis directus, ensis ensis of ensis minor) kunnen tot 16 cm lang worden met een hoogte van ongeveer 3 cm. De grotere soorten (ensis siliqua) kunnen een lengte van 25 cm halen met een hoogte van ongeveer 5 cm.
 
Op een witachtige ondergrond zijn volgens de groeilijnen bruinpaarse strepen aanwezig. Het periostracum is olijfbruin en glanst sterk. Mesheften of scheermessen behoren tot de infauna en leven van het intergetijdengebied tot in het bovenste deel van de subgetijdenzone. De soort heeft een voorkeur voor slik en fijn zand met een gering deel aan silt en leven tot enkele decimeters diep ingegraven. De dieren leven vaak in hoge dichtheden bij elkaar.
 
Net als andere ensissoorten heeft de Nederlandse mesheft een zeer krachtige voet, waarmee de dieren zich razendsnel diep kunnen ingraven. De voet wordt uit de schelp gestulpt, dringt de bodem in en zwelt vervolgens aan het uiteinde op, waardoor de voet zich in de bodem verankert. Vervolgens trekt de voet zich samen waardoor de schelp de bodem in getrokken wordt, waarna de beweging zich herhaalt.
 
Als de plaats waar zij leven onder water staat, verplaatsen de dieren zich door het sediment naar boven tot zij zich heel dicht onder de zeebodem bevinden. Alleen de sifonen, die dienen voor de circulatie van zeewater waaruit het dier vervolgens het voedsel kan filteren, steken dan boven de zeebodem uit. De mesheften kunnen ook (actief of passief door stroom of golfwerking) uit de bodem komen. Scheermessen kunnen zich snel door het water verplaatsen: het zijn goede zwemmers. Daarbij wordt water met hoge snelheid de schelp uit geperst waardoor scheermes door het water schiet. Door dit verschillende malen te herhalen kunnen de mesheften zich naar een andere plek verplaatsen. Bij droogvallen kunnen de dieren zich diep in de zeebodem in graven.
 
Mesheften zijn filteraars en leven van plankton en ander in het water zwevend voedsel, vooral algen. Mesheften zijn eetbare schelpdieren en worden in Nederland, voor de zeeuwse kust en boven de Waddeneilanden gevist met speciale schepen. Meromar Seafoods B.V. is visser, producent en handelaar in deze zeer lekkere schelpdieren. Dit product wordt zowel vers levend als diepvries geleverd en wordt vooral geëxporteerd naar Zuid Europese landen waar het als voorgerecht dient of als toevoeging op en in vele gerechten. Ook zien we dit product steeds vaker in Nederland en Belgie op de kaart in restaurants staan.
De scheermessen zijn MSC en Waddengoud gecertificeerd.

Meromar Seafoods B.V. kan dit product leveren in diverse en maten.
 
Er zijn verschillende verpakkingen voor diverse variaties van dit product mogelijk.
Voor meer informatie over dit overheerlijke product, verpakking of aankoop: info@meromar.nl