meromar seafoods

Meromar Seafoods B.V. Celsiusstraat 15
8861 NE Harlingen - Holland
Tel: +31 517 434067 - Fax:+31 517 418701
info@meromar.nl

Wolhandkrab

Met een pantser van ruim 7 cm en zijn vrij lange poten is de wolhandkrab een opvallende verschijning. Kenmerkend zijn de met een soort vacht beklede scharen waar de naam aan te danken is. Overdag verblijven ze in hun zelfgemaakte holen die ze in de oevers uitgraven en ’s nachts trekken ze er op uit om voedsel te zoeken. Met hun graafwerk brengen zij met regelmaat schade aan de oeververdedigingen toe.
 
Chinese wolhandkrabben zijn omnivoren en bepaald niet kieskeurig, ze eten alles wat ze tegenkomen. Bovendien verdringen ze inheemse soorten, en dat hoeven niet altijd krabben te zijn; zoals de Europese rivierkreeft. Ook staan wolhandkrabben bekend om hun agressief gedrag, niet alleen tegen andere dieren maar ook tegen hun soortgenoten. Dit kan vooral een probleem zijn tijdens het transport.
 
 De wolhandkrab is voor het eerst in Europa gesignaleerd in 1912 in de rivier Elbe in Duitsland. Waarschijnlijk zijn deze dieren meegelift als larve in de ballasttanks in schepen uit Azie. De larven zijn dan samen met het ballastwater in de Duitse rivieren geloosd. Hiervandaan heeft de soort zich over Europa verspreid. In Nederland wordt de soort nu aangetroffen langs alle grote wateren, zowel zoet, brak als zout water en kan zeer goed overleven onder slechte omstandigheden. In Engeland werd hij voor het eerst aangetroffen in 1935. Nu komen wolhandkrabben niet alleen voor aan alle kusten van Europa maar ook in Amerika komen ze al voor.

De wolhandkrab is een delicatesse in de Chinese keuken en wordt voornamelijk door Chinezen gegeten. De wolhandkrab dient op zijn rug te worden klaar gestoomd om de smaak en het vocht in het rugschild te behouden. Om dit te bereiken wordt de krab opgebonden met bamboe of tegenwoordig ook in plastic hittebestendige hoesjes gedaan.

Meromar Seafoods B.V. levert dit product in diverse soorten en maten.
 
Er zijn verschillende verpakkingen voor diverse variaties van dit product mogelijk.
Voor meer informatie over dit overheerlijke product, verpakking of aankoop: info@meromar.nl